LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
18 maig 2023
Categories
General
Natura

Setmana de la Natura 2023

Les activitats previstes pel 24 i 25 de maig s’han ajornat a la següent setmana per la previsió meteorològica. La revisió de caixes niu es farà el dimecres 31 de maig i l’activitat de riu serà l’1 de juny.

Entre els dies 22 de maig i 5 de juny tindrà lloc a Catalunya la Setmana de la Natura, una iniciativa sense ànim de lucre en la qual diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses impulsen una sèrie d’activitats ambientals amb l’objectiu de promoure la conservació i el patrimoni natural.

Vist l’èxit d’acollida en les edicions anteriors, l’Ajuntament de La Pobla de Segur s’hi ha volgut adherir de nou i organitzarà activitats al llarg d’aquestes dues setmanes. Les activitats seran aptes per a tots els públics, però en alguns casos l’aforament serà limitat i caldrà inscriure’s prèviament mitjançant el següent enllaç: https://ja.cat/setmanadelanatura23

Les activitats que es realitzaran són les següents:

Biblioteca a la fresca, amb contacontes. (Dilluns 29 de maig, a les 17h)

Traslladem la biblioteca als jardins de l’ajuntament! Establirem un espai exterior obert per a tothom, apte per a la lectura i el gaudi, i amb la lectura de contes infantils per als més petits amb la Tribu Juganera.

Activitat dirigida a infants. No és necessària la inscripció prèvia.

Ecosistemes de bosc i caixes niu. (Dimecres 31 de maig, a les 17:30h)

Anirem al bosc del Vernedot i revisarem el contingut de les caixes de niu presents. Coneixerem l’ecologia d’aquestes espècies i la seva importància per a la regulació de l’ecosistema dels nostres boscos de la mà de Salvatgines.

Activitat oberta a tots els públics. Caldrà inscripció prèvia per a controlar l’aforament que s’establirà en 20 persones com a límit. Les persones inscrites que quedin fora d’aquest límit romandran en llista d’espera.

Ecosistemes de riu. (Dijous 1 de juny, a les 17:30h)

Anirem al riu Flamisell i descobrirem la fauna de peixos i macroinvertebrats que hi trobem al riu, estudiant-ne la relació amb la qualitat de l’aigua i el paper que fan dins l’ecosistema fluvial.

Ens posarem en la pell d’un científic, remenant sota les pedres i entre les sorres del riu amb salabrets, per tal de capturar les diferents espècies que posteriorment s’identificaran, tot plegat de la mà de Salvatgines.

Activitat oberta a tots els públics. Caldrà inscripció prèvia per a controlar l’aforament que s’establirà en 20 persones com a límit. Les persones inscrites que quedin fora d’aquest límit romandran en llista d’espera.

Taller de cianotípia. (Diumenge 4 de juny, a les 11h)

Dibuix de la llum és un dels múltiples noms que li podríem donar a aquesta tècnica que anomenem cianotípia. Durant l’activitat farem una introducció a una de les primeres tècniques fotogràfiques que es van descobrir basada en les sals de ferro.

Veurem com en alguns dels seus orígens va ser utilitzada per estudiar les plantes i reproduir les seves formes. Per això, compaginarem aquesta tècnica que transita entre els processos gràfics i la fotografia amb la cerca en la natura de plantes per estudiar i les composicions artístiques lliures.

Taller obert a tots els públics. Si algun infant vol participar haurà d’estar en tot moment acompanyat d’un adult, ja que s’utilitzen materials químics. Els assistents es podran endur una mostra d’aquest tècnica que crea imatges blaves amb llum i aigua.