LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
17 maig 2022
Categories
General

Setmana de la natura a la Pobla de Segur

Entre els dies 23 de maig i 5 de juny tindrà lloc a Catalunya la Setmana de la Natura, una iniciativa sense ànim de lucre en la qual diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses impulsen una sèrie d’activitats ambientals amb l’objectiu de promoure la conservació i el patrimoni natural.

Vist l’èxit d’acollida en la edició anterior, l’Ajuntament de La Pobla de Segur s’hi ha volgut adherir de nou i organitzarà activitats al llarg d’aquestes dues setmanes. Les activitats seran aptes per a tots els públics, però en alguns casos l’aforament serà limitat i caldrà inscriure’s prèviament en el formulari que us facilitem en el següent enllaç:

https://ja.cat/setmanadelanatura2022

Les activitats i el seu calendari estaran exposats en el cartell informatiu que adjuntem en aquesta nota de premsa així com en diversos espais públics del municipi on també tindreu l’enllaç al formulari d’inscripció via codi QR.

Les activitats que es realitzaran són les següents:

És l’hora del conte. Biblioteca a la fresca. (Dilluns 23 de maig, a les 17h)

Traslladem la biblioteca als jardins de l’ajuntament! Establirem un espai exterior obert per a tothom, apte per a la lectura i el gaudi, i amb la lectura de contes infantils per als més petits de la mà de La Tribu Juganera!

Ecosistemes de bosc i caixes niu. (Dimarts 24 de maig, a les 17:30h)

Anirem al bosc del Vernedot, revisarem el contingut de les caixes de niu presents i construirem de noves. Coneixerem la ecologia d’aquestes espècies i la seva importància per a la regulació de l’ecosistema dels nostres boscos de la mà de Salvatgines!

Ecosistemes de riu. (Dimecres 25 de maig, a les 17:30h)

Anirem al riu Flamisell i descobrirem la fauna de macroinvertebrats que hi trobem al riu, estudiant-ne la relació amb la qualitat de l’aigua i el paper que fan dins l’ecosistema fluvial. Ens posarem en la pell d’un científic, remenant sota les pedres i entre les sorres del riu amb salabrets, per tal de capturar les diferents espècies que posteriorment s’identificaran, de la mà de Salvatgines!

Creem un herbolari i animalari. (Dimecres 1 de juny, a les 17h)

Imiten les pintures sintètiques els colors de la natura? Per què no extraiem els colors de manera natural? Quin impacte ambiental tenen aquests processos? Podem apostar per un altre model d’aprofitament i decreixement? Quins processos passen les tintes fins que arriben a les nostres mans? Com poder reduir el consum i creixement per sobre les possibilitats del planeta?

Aquestes són algunes de les preguntes que ens anirem fent durant el taller de les tintes vegetals. Reflexionarem sobre el seu ús, parlarem sobre com podem arribar aconseguir aquestes tintes i les diferents maneres de tractar-les i, finalment, ho durem a la pràctica a través del paper i una instal·lació de colors a la natura. Podrem aprendre, reflexionar i passar a la pràctica transformant de manera positiva l’entorn a través d’una actuació efímera. Serà un taller de dues hores on barrejarem un taller dirigit amb un espai de lliure circulació i creació i, al final, hi haurà l’opció que cada participant es pugui dur a casa una part del que hem fet juntes.

Taller pensat per adults i infants.

Ens trobarem a la Plaça de l’Ajuntament i des d’allà ens mourem fins al Vernedot on establirem el centre de l’activitat movent-nos pels voltants.

Ecologia de ratpenats. (Divendres 3 de juny, a les 21h)

Sortirem del poble per apropar-nos als hàbitats on viuen els ratpenats i descobrirem les particularitats de l’únic mamífer que ha estat capaç de conquerir el medi aeri de la mà de Salvatgines!

Taller de tintes vegetals. (Dissabte 4 de juny, a les 11h)

Descobrirem i posarem en valor l’ús de les tintes vegetals de la mà de simBIOsis projectes. En un entorn

Diem i fem moltes coses a la natura: vaig a fer esport, anem a explicar-la en detall, anem a explotar-la, vaig a desconnectar de la ciutat… Poques vegades ens parem a mirar i entendre allò que veiem sense molta més ajuda que alguna petita referència d’algun llibre o només amb la nostra mirada. Podem interpretar a través del que veiem amb els ulls, sentim amb el tacte o olorem amb el nas? Podem estar a la natura des d’una altra postura? Durant el taller aprendrem a mirar-la, contemplar-la i observar-la per descobrir, a poc a poc, què és allò que veiem i plasmar-ho a la nostra manera.


El taller consistirà a construir un gran herbolari i animalari conjunt del nostre entorn fet a través del que observem. Per fer-ho tindrem un gran llibre per anar dibuixant i apuntant el que veiem. Un cop fet el nostre petit estudi d’observació, ajuntarem tots els dibuixos dins el llibre. Aquest serà l’herbolari i animalari fet per la gent del poble. La idea és cedir aquest llibre a la biblioteca perquè es pugui consultar i completar si algú es va animant.
El taller durarà dues hores i serà un taller obert a tota la gent que pugui anar venint. Un espai de lliure circulació on passaran coses i es podrà anar transitant i movent-se.

Taller pensat per infants i adults.

De forma addicional, també realitzarem una neteja del camí de ribera del riu amb els alumnes de primer de primària de l’escola Raiers el proper dimecres 1 de juny amb l’objectiu de posar en valor la conservació del nostre entorn natural i sensibilitzar als alumnes al respecte de la segregació dels residus.