LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
22 maig 2024
Categories
General

Setmana de la Natura 2024

L’Ajuntament de la Pobla de Segur se suma, un any més, a la Setmana de la Natura programant activitats de sensibilització mediambiental adreçades a diferents públics. La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una entitat sense ànim de lucre de 2n nivell, formada per 200 organitzacions, com associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca. L’edició d’aquest any recull més de 500 activitats arreu de Catalunya que se celebraran del 22 de maig al 5 de juny.

Les activitats son gratuïtes però tenen les places limitades i per això cal fer una inscripció prèvia en aquest enllaç. (Per a la presentació del llibre no cal inscripció prèvia)

Les activitats organitzades per l’Ajuntament de la Pobla de Segur són:

Taller d’skeatching: dissabte 25 de maig a les 11h al Parc del Vernedot

Aquesta és una activitat que convida a l’observació i a traduir allò que observem a un paper a través de la tècnica del dibuix. Convidem a tothom que vulgui venir amb una llibreta i material per dibuixar a un espai natural per veure allò que ens envolta i plasmar-ho fent un sketch o, altrament dit, un esbós.

L’sketching és una tècnica de dibuix que consisteix en la realització a mà d’una il·lustració que representa una escena, un objecte… La part fonamental d’aquesta pràctica és que treballa a través de l’esbós, de plasmar idees de manera ràpida per, més tard, polir el dibuix amb tranquil·litat.

La natura va canviant a mesura que l’observem i, aquesta tècnica, ens ajuda a captar el moment per, després, desenvolupar el nostre dibuix al ritme de cadascú.

Observacions: Els participants han de portar material de dibuix: una llibreta, principalment, i els estris que creguin més adequats per dibuixar. Es recomana un calçat adient i el necessari per a una estada a l’aire lliure d’un parell d’hores.

“Tres petits mons”: Excursió guiada i presentació del llibre

Aquest és el títol del llibre de Jordi Castilló, un llibre que és una invitació a caminar de forma conscient per la Conca de Tremp; a emocionar-nos de nou amb les petites coses del nostre entorn més proper, des del detall més minúscul fins a l’espai natural més impressionant; a escoltar de nou el batec de l’Univers, de la vida, mentre sentim el seu llenguatge: l’aigua saltant en un barranc, la llum i el vent a través de les capçades dels arbres, el cant dels ocells, dels grills o les granotes, el crepitar de la neu a les branques inclinades pel seu pes o del foc en una tarda d’hivern. 

Dissabte 25 de maig, a les 9h, començarà una excursió guiada per Collegats per descobrir alguns dels escenaris presents al llibre. A les 18h a la Biblioteca, hi haurà la presentació del llibre, amb la participació de l’autor, Jordi Castilló.

Descoberta dels ratolins del bosc: diumenge 26 de maig

Descobrirem el món dels petits mamífers que viuen al bosc (ratolins, musaranyes i talpons) i en descobrim la seva importància ecològica. Revisarem els paranys que tenim muntats al bosc per capturar-los i poder-los conèixer.

Observacions: És necessari que els participants portin bon calçat, aigua i esmorzar.

Aprèn a fer la teva llibreta reciclada: dimarts 28 de maig

Avui en dia, quan parlem de natura, no només hem de fixar la mirada en observar-la i gaudir-la, sinó que hauríem d’intentar preservar-la. Això es pot fer de moltes maneres i el nostre dia a dia n’és una. Existeix una responsabilitat col·lectiva, una institucional, però també una individual de la qual podem ser més que partícips, podem ser actores.

Per això, proposem aquesta activitat com una manera més d’activar aquesta acció i responsabilitat envers la natura fent un reciclatge conscient de tots els papers que anem utilitzant en el nostre dia a dia.

Quants papers llencem quan ens hem equivocat en escriure? O al retallar una imatge? I els papers de sota les caixes de verdura al mercat? I quan imprimim alguna cosa que està malament? O fem un dibuix que no ens agrada? En aquest taller, no els llençarem a la paperera, sinó que els hi donarem vida fent un taller d’aprofitament i reciclatge de paper.

Aprendrem una tècnica senzilla d’enquadernació per ajuntar-los i en sortirem amb una llibreta reciclada preparada per ser utilitzada per prendre apunts, dibuixar o fer la llista de la compra.

Observacions: Si hi participa algun infant, ha de tenir mínim 10-12 anys i estar acompanyat d’un adult durant tota l’activitat.