Els raiers de la Noguera Pallaresa, a les portes de ser declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco
Falten pocs dies per saber si els Raiers de la Noguera Pallaresa, Festa Tradicional d’Interès Nacional des del 2002, seran declarats també Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Tot apunta que sí i que la resposta definitiva se sabrà el dijous 1 de desembre.
A finals del mes d’octubre, l’òrgan d’Avaluació de la UNESCO reunit a París va recomanar la candidatura conjunta dels Timber Rafting (Alemanya, Àustria, República Txeca, Letònia i Polònia, país que encapçala la candidatura) per inscriure’s i ingressar a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Aquesta candidatura té els millors auguris per tal que l’antic ofici de raiers sigui declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat en la 17a sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni de la humanitat de la UNESCO que es reunirà del 27 de novembre al 3 de desembre a Rabat, i on consta en el punt de l’ordre del dia de la reunió de l’1 de desembre.
L’Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa celebrarà la declaració en un acte conjunt amb l’Ajuntament de la Pobla de Segur el dissabte dia 3 en el que serà el nou espai del Museu dels Raiers de La Pobla. L’acte central serà un programa de ràdio en directe amb connexions amb Rabat (Marroc), on se celebra la convenció per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, i convidats en diferit de membres d’associacions raiers d’arreu del món.
L’òrgan d’avaluació va considerar que la nominació satisfà suficients criteris per a la inscripció a la llista representativa. Es dona valor a aspectes com que aquest antic ofici va servir per al transport de la fusta, de mercaderies i de persones des de l’edat mitjana i fins a principis d’aquest segle.
També que els coneixements que l’envoltaven, com l’estil de vida que duien els raiers durant mesos o les tècniques per a construir rais han anat passant de generació en generació a través de l’oral i també de campus, escoltes juvenils, festivals i tallers arreu del món.
El comitè considera que els raiers fomenten la cohesió i la col·laboració social entre les comunitats de participants, que està oberta a totes les edats, gèneres i orígens socials i culturals. A més, la protecció de l’aigua i els sistemes ecològics i l’ús sostenible de la fusta estan profundament arrelats a la pràctica i a l’intercanvi d’experiències que enriqueixen el patrimoni i promouen els valors comuns i l’intercanvi cultural a través de les fronteres.
De la possible sol·licitud se’n va començar a parlar l’any 2010 a l’assemblea general anual de l’Associació Internacional dels Raiers.