LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
30 març 2020
Categories
General

L’Ajuntament de la Pobla prepara un protocol local per a la prevenció de violències sexuals en espais de festa i oci

L’Ajuntament de la Pobla de Segur, conjuntament amb l’Agència Catalana de Joventut i l’Observatori Noctàmbul@s, ha iniciat un procés per elaborar un Pla d’actuació i un Protocol davant les violències sexuals als espais festius de la Pobla de Segur. El consistori vol dotar-se així d’una eina per garantir unes festes segures i lliures de violències sexistes al municipi. Sota l’assessorament de l’Observatori Noctambul@s, la regidoria de Joventut i la d’Igualtat han mantingut ja les primeres reunions de treball. En el decurs de les properes setmanes l’ajuntament i l’observatori Noctambul@s iniciaran el procés per elaborar aquest protocol. Tot i que les sessions participatives hauran d’esperar a què s’acabi el confinament, durant aquests dies sí que es podrà treballar amb el Grup Motor i les entrevistes de manera telemàtica. A més, també es farà difusió d’una enquesta per a tota la ciutadania, que serà peça clau en la diagnosi del nostre territori. Aquest protocol es desenvoluparà mitjançant metodologies participatives, amb l’objectiu d’implicar entitats i ciutadania en general per poder respondre i actuar davant de situacions d’assetjaments o agressions sexistes que es puguin produir en els espais de festa. Entre les diverses actuacions planificades figuren una enquesta, grups de discussió, entrevistes, campanyes de sensibilització i formació entre els diferents agents implicats.

La fase inicial se centrarà a elaborar una diagnosi per tal de conèixer les dinàmiques d’oci del municipi i així saber com incidir-hi. La regidora de Joventut, Sílvia Servent, ha manifestat que l’Ajuntament cerca la col·laboració de l’entorn comunitari “per garantir festes i estones d’oci sense comportaments de violència i discriminació sexual”. Les primeres passes en l’elaboració del protocol són una enquesta sobre la detecció de possibles abusos i assetjaments; tallers formatius sobre violències masclistes.

L’objectiu estratègic del programa, és contribuir a generar espais d’oci (nocturn) segurs i lliures de violències masclistes, donant una resposta institucional des d’una lògica comunitària tenint en compte la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista i la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Aquest procés participatiu tindrà una durada de 10 mesos i es durà a terme amb el finançament de la Direcció General de Joventut en el marc dels fons del Pacto de estado contra la violencia de género.