S’inicia a la Pobla de Segur el projecte SALSA per fer front a la solitud no volguda
Dinar amb companyia. Una cosa tant senzilla com aquesta és la que promou l’Ajuntament de la Pobla de Segur i la Fundació Alícia amb el projecte SALSA (Salut, Alimentació i Sociabilitat). La iniciativa, que ha arrencat aquest dimarts i s’allargarà durant dos mesos, proposa receptar dinars al restaurant per fomentar la creació de vincles entre persones que se senten soles i prevenir o revertir les conseqüències físiques i emocionals de la soledat no desitjada.
Durant aquests dos mesos, una desena de veïns i veïnes de la Pobla de Segur, prèviament seleccionats pel CAP i els serveis socials de l’Ajuntament, dinen plegats els dimarts i dijous al Restaurant La Riba. El risc d’aïllament social, nutricional o de patir trastorns emocionals han estat factors a tenir en compte a l’hora de fer la selecció de les persones usuàries. Per la tria del restaurant s’ha considerat l’aforament de l’establiment, l’oferta d’un menú diari a 11 euros basat en una cuina de mercat i casolana, i la capacitat d’adaptar-se a les necessitats nutricionals dels usuaris.
La regidora de salut, cohesió social i igualtat i gent gran de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, Gemma Algueró, ha explicat què pretén combatre aquest projecte: “Hi ha molta gent que viu sola, que no té entorn social, ni la possibilitat de relacionar-se i s’acaba tancant. Són persones que la única relació que tenen és amb les tècniques dels serveis socials o sanitaris i que no fan ús de les diferents opcions de lleure, també perquè s’ha perdut el vincle que abans teníem entre el veïnat”. “L’objectiu d’aquest projecte és que aquest grup de persones estableixin un vincle perquè, quan acabi el projecte, continuïn trobant-se amb regularitat per fer qualsevol altra activitat”, ha afegit.
El projecte SALSA, que s’ha dut a terme gràcies al programa Transforma del HISS (Hub d’Innovació Social i Sanitària), i amb la col·laboració de l’IDIAPJGol, es va iniciar el març de 2024 com a prova pilot a Sant Joan de Vilatorrada, amb una quarantena de persones usuàries que es van trobar per dinar dos dies a la setmana durant quatre mesos i van realitzar diferents tallers d’alimentació i cuina. Els resultats del la prova pivot van mostrar que SALSA millora el sentiment de soledat no volguda, la clínica de depressió, ansietat i la qualitat de vida en general, una millora en l’adherència a la dieta mediterrània, la disminució de les visites al CAP, i visites a urgències i derivacions hospitalàries. També un alt grau de satisfacció dels beneficiaris, professionals sanitaris i socials i la restauració local de proximitat. I la creació de xarxes d’usuaris que s’estan mantenint 4 mesos després de la finalització del pilot. Ara, el projecte segueix a la Pobla de Segur on s’està estudiant la seva replicabilitat.