Alerta per l’arribada d’un nou insecte: el bernat marbrejat (Halyomorpha halys)
A Catalunya s’ha trobat l’insecte anomenat Bernat marbrejat (Halyomorpha halys), detectat per primera vegada a Europa l’any 2007 a Suïssa i que s’ha anat propagant pel territori europeu. A Catalunya es va detectar a Girona l’any 2016 i ja es troba en 35 municipis de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona. Es tracta d’un bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes.
S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles (fruiters, avellaner, blat de moro, horta…). Tot i que a Catalunya no s’ha detectat en cultius, a altres països com EUA i Itàlia s’han registrat greus pèrdues econòmiques per les seves afectacions en l’agricultura. Per tant, és molt important que es controli en parcs i jardins per evitar que augmentin molt les poblacions i es desplacin cap als nostres cultius agrícoles.
El principal problema per a la ciutadania és que el bernat marbrejat té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis…. i els vehicles. Tot i que no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, resulta molt molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.
Informar-vos també que el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) conjuntament amb el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està fent un seguiment de les poblacions d’aquest insecte, està estudiant el seu comportament i ha iniciat una campanya divulgativa. En aquest enllaç trobareu una fitxa i un tríptic d’aquest insecte.
Si algun ciutadà s’assabenta de la presència d’aquest insecte i per estar segurs que es tracta d’aquest bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui en aquest espai web que està obert per rebre les notificacions ciutadanes. Des del DARP i l’IRTA valoren molt aquestes comunicacions per part de la ciutadania ja que els ajuda a conèixer de forma precisa la seva distribució i propagació al nostre territori i conseqüentment poder actuar en la seva prevenció.