LAPOBLADESEGUR.CAT

Turisme

Oficina de turisme

HORARI

De dilluns a dissabte: de 9h a 14h i de 16:30h a 20h

Diumenges: de 9h a 13h

Història

La Pobla de Segur, mitjançant la seva Oficina Municipal de Turisme, ha estat pionera en el camp de la promoció turística del Pirineu Occidental de Catalunya: Pallars, Val d’Aran i Alta Ribagorça. El mes d’abril del 1954 es constituí la Junta Local de Turisme. El mes de desembre del mateix any, sent batlle en Josep M. Boixareu, s’obrí l’Oficina de Turisme al número 12 de l’Avinguda Verdaguer, al bell mig de la població.

Les primeres activitats adreçades a trobar una imatge identificativa de la zona, començaren amb la convocatòria bosque leyendas de dos concursos d’àmbit estatal. El primer per crear un eslògan que servís per promocionar les gràcies turístiques d’aquestes contrades. D’entre els 2.352 concursants guanyà el lema “BOSQUE Y LEYENDA SOBRE AGUAS TRANQUILAS”. En el segon, adreçat a la realització d’un cartell que identifiqués el nostre paisatge i celebrat a l’hospital de la Santa Creu de Barcelona, hi acudiren 38 artistes de tot l’Estat, i va obtenir el primer premi el cartell en què es veu el llac de Sant Maurici amb els Encantats al fons i un isard. Un altre mitjà de divulgació del país fou l’edició de 317 postals en blanc i negre de tots els pobles, racons i paisatges pallaresos, aranesos i ribagorçans. Posteriorment, la col·lecció es va ampliar amb una extensa sèrie de postals a tot color.

Una altra fita important dels primers anys fou la visita a les nostres comarques de Camilo José Cela i Josep M. Espinàs. Ambdós escriptors recorregueren aquestes valls i muntanyes durant l’agost del 1956, fet que ens va deixar els respectius llibres “Viaje al Pirineo de Lérida” i “Viatge al Pirineu de Lleida”, dos magnífics textos que han difós i popularitzat arreu el nom i qualitats dels nostres entranyables i ignorats indrets.

L’any 1958 es convocà, altre cop a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un certamen de pintures sobre paisatges del Pirineu. El jurat donà guanyadora l’obra de l’artista Miquel Villà Oliveres i la Pobla al fons. Posteriorment guanyà el premi Morera a la ciutat de Lleida.

Patrocinat per aquesta oficina es formà l’Esbart Pallarès, que portà durant uns anys les nostres danses per molts llocs de Catalunya, Aragó i el Sud de França amb un èxit notable.

Amb una col·lecció de 64 fotografies d’entre les més representatives i selectes de la sèrie, i ampliades a 74×30 cm., s’organitzà una exposició itinerant que recorregué les principals ciutats de Catalunya, mostrant les belleses paisatgístiques del nostre país.

Es creà una manifestació de cultura popular, les Falles Pirinenques, arrelades a la tradició del foc en el solstici d’estiu al nostre país. Amb aquest motiu i coincidint amb el dia 17 de juny de cada any, vetlla de la marededeu de Ribera, patrona de la vila, es fa una baixada de torxes des del cim de Santa Magdalena, on participa bona part de la població amb tot un ritual i amb una música per cobla escrita especialment per aquest fet.

L’any 1967 s’aconseguí la nominació de la Pobla “Ciutat Pubilla de la Sardana”. Conjuntament amb l’obra del Ballet Popular s’organitzà una esplèndida festa sardanista i s’escrigué i estrenà una sardana sota el títol “Als peus del Pirineu” que s’enregistrà en disc.

Coincidint amb les diferents embranzides dels esports d’hivern al país, es promocionà l’obertura de les pistes d’esquí d’Espot, Llessui, Baqueira-Beret i la Tuca.

L’any 1988, en col·laboració amb el Consorci de Promoció Turística de Catalunya i l’Associació Cultural els Raiers de la Noguera Pallaresa, s’organitzà la Primera Trobada Internacional de Raiers amb participació de delegacions d’Aragó, Navarra, Itàlia, Alemanya i Finlàndia.

Un any més tard, el 1989, s’organitzà, conjuntament amb la Diputació de Lleida i RENFE, un tren turístic entre Lleida i la Pobla de Segur els caps de setmana. L’objectiu era omplir el buit del descens de turisme entre setembre i mig novembre. Els combois enllaçaven amb Barcelona, Girona i Tarragona i en arribar a Lleida es canviava a un tren amb màquina de vapor. Des de la Pobla, es podia escollir entre dues rutes amb autocar, una cap a Espot i Llac de Sant Maurici i una segona cap a la Vall de Boí i Aigüestortes.

També es col·laborà en l’organització de la primera trobada “Cavall de ferro”, organitzada per aquesta Associació i sota l’assessorament tècnic de l’AMAC, amb la mateixa idea de potenciar el ferrocarril i evitar-ne la desaparició de la línia.

L’any 2001, es commemorà el 50è Aniversari de l’arribada del ferrocarril a la Pobla de Segur, on es van celebrar durant tot el dia actes molt importants, i es van fer diferents materials commemoratius, com sobres, medalles, ampolles de vi…

L’any 2004 fou també un any molt important, ja que es va celebrar la commemoració del 50è. aniversari de l’Oficina Municipal de Turisme, el dia 10 d’abril, amb tot un seguit d’actes significatius, recopilant tota la història turística de les nostres contrades durant aquests cinquanta anys, i tot un seguit d’activitats programades que es van fer durant tot el dia. A més, també es va celebrar la segona Trobada Internacional de Raiers, el primer cap de setmana de juliol.

L’oficina de turisme de la Pobla de Segur, la primera de la demarcació de Lleida, trasllada la seva seu a l’antiga estació de tren i des d’aquest modern i acollidor espai ampliarà la informació de totes aquestes activitats i es donarà informació de les activitats i propostes que ofereix la comarca.

La rehabilitació d’aquesta antiga estació de tren en desús ha suposat una inversió de 336.000,91€, finançada en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i en un 32,82% pel departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i ha consistit en reconvertir-la en un nou equipament que acull l’oficina de turisme de la Pobla de Segur, un espai d’atenció als esportistes i un espai interpretatiu de la comarca amb especial atenció a la Vall Fosca i la zona de Collegats-Boumort. Tots els espais són d’accés lliure i gratuït per tal de difondre els principis de desenvolupament sostenible en els desplaçaments turístics i alhora, fomentar els valors de conservació del patrimoni natural i cultural en la població.

Els aficionats a l’esport podran trobar una biblioteca amb llibres relacionats amb la pràctica esportiva, veure audiovisuals que ells mateixos han pogut gravar minuts abans, dutxes i fins i tot un taller de bicicletes. A l’espai interpretatiu es podran viure experiències sensitives que permetran captar l’olor de la flora típica de la comarca i apreciar-ne les varietats més autòctones. A més, es podrà visualitzar com es genera el procés d’energia elèctrica produïda per les centrals hidroelèctriques del Pallars, descobrir l’àmplia gama de rutes a la comarca tant de senderisme, de BTT com de ciclisme, els llocs de guaita, els espais on practicar esports nàutics i barranquisme. Finalment, es podran veure audiovisuals d’activitats tradicionals com les falles o els raiers, i altres de caire més esportiu.

Des del 1954 a l’actualitat han presidit la Junta Local de Turisme els batlles següents:

  • 1954 – 1969: Josep M. Boixareu i Areny
  • 1970 – 1979: Josep Llovera i Carrió
  • 1980 – 1987: Jordi Martí i Santamaria
  • 1988 – 1991: Francesc Xavier Bada i Amatller
  • 1992 – 2003: Narcís Balagué i Bosch
  • 2004: Francesca Pociello i Oliva
  • 2005-2019: Lluís Bellera i Juanmartí
  • 2019- actualitat: Marc Baró i Bernaduca