LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
11 set. 2022
Categories
Cultura

Les fotografies d’Esteve Lucerón, en una exposició al Molí de l’Oli

Aquest dissabte s’ha inaugurat l’exposició “Esteve Lucerón. La Perona, l’espai i la gent”. Es tracta d’un recull fotogràfic dels treballs del poblatà Esteve Lucerón (1950-2022) dedicat especialment als habitants barri barceloní de la Perona -situat al districte de Sant Martí-, un dels darrers barris de barraques de la Barcelona pre-olímpica. L’exposició es podrà veure cada divendres, dissabte i diumenge, de 18h a 20h, fins el 9 d’octubre. La mostra fotogràfica és una rèplica de la que es va poder visitar del novembre del 2021 fins al maig d’enguany a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

L’acte va comptar amb la descripció de les principals dades biogràfiques del fotògraf, a càrrec del regidor de cultura, Ramon Enric Guimó, seguida d’una acurada anàlisi de la tècnica i els trets bàsics de l’exposició a càrrec de Jordi Calafell, historiador, fotògraf, comissari de l’exposició i membre de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Després d’unes paraules d’agraïment per part de l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, es va servir un refrigeri.

“El payo largo”

Lucerón, dia rere dia, entre el 1980 i 1989, es va dedicar a fotografiar la vida de la Perona, de la gent que l’habitava. Cada dia anava a la Perona. Al cap de poc es traslladà a viure al barri. Els gitanos de la Perona se sabien menyspreats i arraconats en la marginalitat. Poc a poc, amb discreció i generositat, regalant les
fotos que els feia, l’Esteve va anar guanyant-se la confiança de la gent. Per als gitanos de la Perona, l’Esteve era conegut afectuosament com “el payo largo”.

Des de mitjans del segle XX, Barcelona sofria una notable crisi d’habitatges a causa principalment de la gran quantitat d’immigrants que arribaven de les zones més desafavorides d’Espanya. A les zones perifèriques es van anar creant barris de barraques, com la Perona al districte de Sant Martí (va rebre aquest nom a causa de la visita que hi va fer l’Eva Duarte, esposa del president argentí Perón). Amb el temps aquests immigrants van ser reubicats en les ciutats dormitoris dels afores. Llavors la Perona va ser ocupada pels gitanos del Somorrostro. En les prop de mil barraques s’hi encabien més de 5.000 persones.

Fidel al seu esperit solidari, va voler que la seva obra retornés al poble allò que és seu, la seva vida i la seva història. Això el va moure l’any 2017 a donar els negatius i els contactes de 2.000 fotografies a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, entitat que ha exposat (del novembre del 2021 al maig del 2022) les imatges que l’Esteve Lucerón va fer a la Perona al llarg de la dècada dels anys 80. La regidoria de cultura de la Pobla de Segur es va posar en contacte amb ell per fer venir la seva exposició a la Pobla, cosa que ell agraí moltíssim i el va fer molt content. Malauradament, l’Esteve Lucerón va morir el 25 d’abril del 2022 a Barcelona.