LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
11 març 2024
Categories
General

Dia Internacional de les Dones a la Pobla de Segur, amb la cultura i per la igualtat de drets

L’Ajuntament de la Pobla de Segur, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Conca de Dalt, va organitzar un seguit d’actes els dies 8 i 9 de març, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, reivindicant tots els avenços assolits en drets gràcies a la força dels feminismes i reclamant que no es faci cap pas enrere davant de les amenaces de l’extrema dreta. Els actes han tingut com a eix vertebrador la força transformadora de la cultura.

Divendres 8 de març es va donar lectura al manifest institucional a la Sala de Plens de l’Ajuntament a càrrec de Mireia Guivernau, directora territorial d’Igualtat i Feminismes a l’Alt Pirineu i Aran. La regidora poblatana d’Igualtat, Gemma Algueró, va exposar els continguts i els objectius dels actes programats al municipi.

La pluja va obligar a traslladar totes les activitats previstes al matí de dissabte 9 al gimnàs de l’Escola Raiers, on Mercè Alegret, responsable de la Biblioteca Municipal de la Pobla va exposar una àmplia mostra del fons bibliogràfic sobre temàtiques relacionades amb els feminismes, igualtat de gènere i LGTBIQ+ . El matí va estar amenitzat per la coral Go-Go Pallars, que va fer un taller i concert de gòspel, seguit d’un taller de henna a càrrec de les poblatanes Raja Bouljohel i Kaoutar Elkibibi i que va concloure amb el concert de la Cris i Dami , un grup jove del Pallars Jussà.

A la tarda, la cerveseria CTretze va acollir la taula rodona Literatura degenerada, llegim diferent? i que va comptar amb l’assistència de prop d’un centenar de persones. L’acte, conduït per Laura Gordó, va permetre posar en comú dades com ara que les dones llegeixen per igual a autors i autores però que els homes lectors solen preferir llibres escrits per altres homes en una proporció del 80%.

Un panel de convidades especials, integrat per Núria Agulló, Mercè Alegret, Dana Castells, Amor Estadella, Paqui Galeote, Dolors Millat, Juny Siva, Anna Ribera i Anna Maria Vera van abordar una gran diversitat d’aspectes: la dificultat més gran de les dones per ser publicades o reconegudes (es va exposar que només un 20% dels premis literaris recents s’han atorgat a dones, en un context en que la majoria d’editors són homes), el paper de la prescripció de la lectura per part de llibreteres o bibliotecàries, la necessitats de promoure i acompanyar apassionadament la lectura d’infants i joves des dels centres educatius, el rol de la literatura juvenil o els efectes de la diversitat de gènere, d’orientació sexual, la situació social o econòmica de les persones per accedir a la cultura i fer sentir la seva veu a través de la
literatura.

La taula rodona va permetre tractar aquests i altres temes, fer propostes i contrastar una gran diversitat de posicionaments i propostes. El concert de rap d’una altra juny va tancar unes jornades destinades a donar veu als feminismes i a promoure la igualtat entre dones, homes i persones no binàries.

Aquestes activitats han comptat amb el finançament dels fons provinents del Pacto de Estado del Ministeri d’Igualtat.