LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
13 oct. 2021
Categories
Cultura
General

L’Ajuntament ha participat en el vídeodocumental “Elles són dones pallareses”

Com diu John Berger, al llibre “Un hombre afortunado”, “para quienes están detrás del telón, junto a los pobladores, los referentes del paisaje ya no son sólo geográficos, sinó también biográficos y personales.” Aquesta idea impregna el cor d’aquest documental. Donar valor positiu a les quinze dones arribades al Pallars Jussà: el valor de la migració.

La regidora de cohesió social, Gemma Algueró, ha manifestat que el projecte “posa en relleu el fet que dones joves hagin volgut arrelar el seu projecte de vida al nostre territori”. El documental s’estrenarà per primera vegada a la Pobla. Serà al mes de març i comptarà amb la participació de les protagonistes.

El contingut del reportatge audiovisual se centra en la vida de dones joves (de 18 a 40 anys) arribades a la comarca del Pallars Jussà, en els últims anys. A través de diferents entrevistes enregistrades en vídeo, coneixerem les històries de les seves vides fins a arribar avui. El present és la part més important i central del documental. Aquestes dones han decidit lliurement o a través de les seves famílies viure, estudiar, treballar, desenvolupar les seves vides en aquesta comarca.

Les protagonistes són dones vingudes d’altres contrades: la més llunyana, del Perú, i la més propera de Tàrrega. L’autor del documental, el fotògraf amb arrels pallareses Manel Sanz, les defineix com a “forasteres, dones nouvingudes, immigrants, de fora, venedisses, de pravall, sin papeles”, una llista de sinònims extreta de la pàgina de Facebook Parla pallarès. “Vaig fer-hi un post i un nombre important de membres van intervenir-hi explicant com les persones nascudes al Pallars anomenen les persones vingudes d’altres terres.

Les dones que formen part del reportatge han nascut al Níger, Sabadell, el Marroc, dues a Barcelona, a Holanda, el Perú, Mataró, Alemanya, la República Dominicana, Palestina, Polònia, Lleida, Tàrrega i Sant Joan de Vilatorrada

L’any 2017, Sanz va produir el documental “Els Balust i el Pallars Jussà”, un projecte sobre la seva família que va deixar el Pallars per instal·lar-se a Barcelona. Ara amb aquest nou documental ha volgut plasmar “el camí invers, d’arreu del món al Pallars”.

Podeu veure els vídeos que formen el projecte a la pàgina “Elles són dones pallareses“. Recomanem entrar al web des d’un ordinador o amb el mòbil apaïsat.