LAPOBLADESEGUR.CAT

Turisme

Festes i fires tradicionals

Falles de la Mare de Déu de Ribera

El 17 de juny a la tarda els fallaires pugen a la muntanya de Santa Magdalena amb les falles d’avellaner i pi sec que s’han construït els dies abans de la festa. La falla que es baixa a la Pobla de Segur és l’anomenada falla ribagorçana. Aquesta tipologia de falla és la més utilitzada a la majoria de pobles de la Ribagorça catalana i aragonesa. La nostra falla, però, és més llarga perquè a la Pobla les falles es baixen i no es corren.

Mentrestant, les pubilles es preparen amb el tradicional vestit de catalana per trobar-se amb les famílies al Molí de l’Oli quan la nit és a punt de caure. Quan es comença a fer de nit les pubilles i els poblatans i poblatanes baixen fins al peu de la muntanya de Santa Magdalena a esperar els fallaires que, quan arriben, pugen en processó amb la seva pubilla fins a l’església per fer-li una ofrena a la marededeu de Ribera. Per acabar es fa una ballada de sardanes a la plaça de la Pedrera i un sopar popular per als fallaires i les pubilles.

L’origen de les falles al Pirineu és mil·lenari, com l’atracció instintiva que sentim cap a les flames des de la prehistòria. A la Pobla la baixada de falles es remunta als anys 50, quan el poble era un important centre econòmic i les seves festes un actiu per la regió. L’Alcalde Boixareu les va impulsar de la mà de l’Esbart Dansaire. Conjuntament amb altres falles i festes del foc solsticials de les dues vessants del Pirineu, van ser incloses a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’1 de novembre 2015.